Ako na kvetinové záhony

Hlavne jednoducho a chytro

Veľmi dobre to poznám, ako sa človek nadrie, ak sa v záhrade učí a ešte to nie je ono. Tiež som bola frustrovaná a mala som pocit, že to nedokážem. Ale túžba vytvoriť si raj na záhrade, bola oveľa silnejšia. Navyše, s veľkou rodinou toho voľného času je tak málo. Musela som sa naučiť pracovať jednoducho.

Kvetinové záhony zakladám inak

Vždy sa pri zakladaní záhonov odporúča odstrániť trávnatý porast s koreňmi. To je ale ťažká, zdĺhavá práca, ktorá ma zrovna nebaví a nechcem sa zbytočne veľa narobiť. Našťastie, ide to aj bez toho.

 

Pokiaľ sa zdvíha terén ako u nás okolo domu, tak tam je to jasné. Na trávnik sme navozili vrstvu hnoja a na hnoj ďalšiu vrstvu zeminy. Tráva nemá šancu prerásť takúto hrubú vrstvu a rozloží sa. U nás je väčšinou chudá kamenitá pôda. Čo sa nakoniec ukázalo, že je aj lepšie, ako mať úrodnú pôdu, ktorá je prerastená invazívnejšími druhmi rastlín.

V miestach, kde rastie iba trávnik s bežnými rastlinami ako je ďatelina, skorocel, púpava a podobne, tak v takom prípade, ľahko založíte záhon. Stačí iba dať na trávnik nepotlačené kartóny. Dôležité je, aby sa v miestach, kde sa kartóny spájajú, boli dostatočne naukladané cez seba a neboli medzi nimi medzery. Jedine takto budete mať istotu, že tráva neprerastie. Na kartóny potom už iba stačí nanosiť asi 20 cm kompostovateľnej zeminy.

Takto zakladám záhony na jar, kedy je ich potrebné občas zaliať alebo na jeseň.

Vysádzanie kvetín

Keď pripravím záhon na sadenie s odhalenou pôdou, je potrebné ihneď vysadiť kvetiny.

Príroda sa stará o to, aby takéto odhalené miesta zarástli čím skôr trávou. Prirodzene tak ochraňuje pôdu a musíme s tým počítať. Vieme však včas zasiahnuť a ušetriť si zdĺhavú prácu. Ak sa nám záhon príliš zaburiní, môže to človeka odradiť od ďalšieho pestovania. Preto sa skôr zameriavam na to, aby k zaburineniu pôdy vôbec nedošlo. Ak začnú malé rastlinky buriny skoro rásť, povrch pôdy zľahka prehrabnem, čo naruší ich korienky. Včasný a ľahký zásah nám ušetrí mnoho práce.

 

Ako prvé rozmýšľam nad ružami.

Bez nich by som nemohla byť. Umocňujú vo mne ten pocit raja. Dnešné vyšľachtené odrody ruží sú veľmi odolné, takže mi krásne rastú a prosperujú. Ničím ich neošetrujem a jediná starostlivosť spočíva v ich strihaní. Do zadnej časti záhonu väčšinou sadím vyššie ruže sadové a dopredu ruže kríkové, ktoré sú nižšieho vzrastu.

Základom kvetinového záhonu sú však trvalky.

Ich obrovská výhoda je, že začnú rásť vždy na jar aj bez toho, aby sme sa o to nejako pričinili. Sú tak nenáročné a vedľa ruží vyniknú ešte krajšie. Ako napríklad ostrôžky, zvončeky, pakost, šalvia, prilbica, alchemilka, gypsomilka a mnoho ďalších. Čistec veľkokvetý, agastache, floxy, astry, chryzantémy, ľaliovky, nevädzu horskú, margaréty sadím rozptýlene po celom záhone. Snažím sa ich vysadiť čo najviac, aby bola nimi pôda úplne pokrytá po celú sezónu. Tým pádom nemá šancu niečo iné vyrásť medzi rastlinami. Po okrajoch záhonu sadím na husto druhy rastlín, o ktorých viem, že cez nich tráva ťažko prerastie.

 

 

S okrajmi záhonov je to vždy o niečo ťažšie.

Keď kvetinový záhon niečím ohraničíme, tak to ohraničené miesto sa zle kosí, začne zarastať a zase sme z toho neštastní. Ja som dospela k záveru, že mi najviac vyhovujú kvetinové záhony, ktoré nie sú ničím ohraničené. Vždy na jar iba opäť vyznačím miernou priehlbinou prechod medzi trávnikom a záhonom. Po okrajoch záhona vysádzam napríklad kocúrnik obyčajný, pakost, oregano či materinu dúšku. Pri kosení sa ľahko dostanem až ku kvetinám. Ak náhodou prerastajú, tak mi nevadí, že ich trošku useknem. Hlavne, že ďalej už nič nemusím zbytočne vytrhávať.

Nakoľko mám rada zmenu, tak uprostred záhona si nechávam priestor pre letničkydvojročné rastliny – kúkoľ, nevädzu, vlčie maky, náprstníky, krasuľky, šalviu muškátovú, večernice a mnoho ďalších. Samé sa vysemenia a vždy ma príjemne prekvapia, kde sa zase objavia. Koncom leta je dobré odstrániť vyschnuté stonky, aby sa vytvoril priestor a vypadnuté semienka mohli samé pekne rásť. Do zimy narastú už nové rastlinky. Na záhone prezimujú a opäť nedávajú priestor niečomu inému narásť. Akonáhle sa oteplí, tak rýchlo narastú. A ja mám opäť uľahčenú prácu a nemusím záhon čistiť od nežiaducej buriny či trávy.

Premyslený záhon tak vyžaduje minimum práce a prináša skvelý pocit radosti.

Ilona Malková
Autor článku
Ilona Málková (Chotěboř) - FB Permakultúrna záhrada plná života

Príroda ma fascinuje celý život. Odmalička som v nej všetko sledovala, skúmala, niečo pestovala. Ani by som nevedela žiť inak, než byť obklopená prírodou. Cítiť jej neskutočnú silu, vidieť zázraky čo dokáže. Žijem si svoj vysnívaný život v zrube s veľkou rodinou a záhradou. Miesto, ktoré zúrodňujeme od roku 2005 bolo vyčerpané, suché, kamenisté. Veľa nás však naučilo. Ešte viac sa ponoriť do prírodných zákonitostí a s citom s nimi spolupracovať. Bohato sa nám to vracia nielen v podobe krásnej úrody, ale aj z úžasného pocitu, že vraciame do tohto miesta život. Úrodná živá krajina, to je to najväčšie bohatstvo, ktoré tu môžeme pre svoje deti zanechať. Svoje poznatky a skúsenosti si nechcem nechať iba pre seba, ale šírim ich ďalej.