Kúzlo a význam kvetov pre zdravú záhradu

#permakultúra,

lúčne kvety

Pre plodnú záhradu sú dôležité aj kvety

Milujem kvety. Kto by ich nemiloval. Čím viac ich po záhrade mám, tým je záhrada živšia, pestrejšia a plodnejšia. Kedysi dávno som voľné miesta v záhrade využívala hlavne pre úžitkové rastliny. Avšak, s radosťou stále viac zisťujem, aký dôležitý význam majú kvety práve pre plodnú záhradu.

Nadšene si plním svoje sny o kvitnúcej záhrade, pretože už viem, že kvety nie sú iba na okrasu. Dnes už ich mám snáď na každom rohu. Často ich nechávam rásť vysemenené aj na miestach, kde by som ich predtým nesadila. A to napríklad v zeleninových záhonoch, pod stromami, či na okrajoch záhonov.

Svet kvetov je nekonečne kúzelný a prospešný

Stále je v ňom čo objavovať a obdivovať. Všimnite si, ako nádherné farby a vône kvetov prilákajú rozmanitý hmyz. Najmä opeľovače, ktoré potrebujeme na opelenie ovocia a zeleniny. Dravé larvy pestrice, či zlatoočka požierajú škodlivé vošky.

Hemžiaci sa hmyz v záhrade je lákadlom pre vtáky. Tí nás začnú zbavovať neželaného hmyzu a pochutnajú si pri tom aj na húseniciach z kapusty alebo na pavúkoch na stenách domu. Larvy, ktoré ničia dreviny, sú potravou pre vtáky z čeľade ďatľovité. Mravce sú pochúťkou pre žlnu. Kŕdle vtákov zase prilákajú dravce a tí u nás lovia hrabošov. V tomto ma príroda neprestáva udivovať. Ako dokáže ekosystém udržiavať všetko v harmónii, keď do prírody nikto nezasahuje. Akonáhle sa niečo premnoží, priláka to jeho predátorov.

motýľ

Uprednostňujeme pôvodnú rastlinnú vegetáciu

Je potrebné vysádzať hlavne pôvodné kvety, ktoré tu vyrastajú odjakživa. Ohrozený hmyz je na nich závislý a nemôže bez nich existovať. Naša lúka je stále pestrejšia, ak v nej necháme neposekané pásy, aby sa kvety samé vysemenili. Kto chce urobiť niečo prínosné pre svoju záhradu, ale aj pre seba, tak stačí iba takáto maličkosť.

Nechávajte miesta, ktoré pokosíte iba dvakrát ročne. Keď sa trávnik prestane kosiť príliš často, prestane byť tak hustý a zrazu v ňom majú šancu rásť aj iné rastliny. Je prekvapujúce, ako sa zrazu začne objavovať toľko rozličných druhov kvetov a ich kombinácie sa každoročne budú obmieňať.

Každý kvet má svoj prínos

Tak ako každého, aj mňa lákajú všetky tie krásne kvety a kvitnúce dreviny, ktoré nepochádzajú z našich končín. Najradšej však zbieram tie staré, pôvodné druhy kvetov po našich babičkách. Rokmi sa aklimatizovali do našich podmienok, sú nenáročné a odolné voči chorobám a škodcom. Pre mňa sú aj peknou spomienkou na detstvo, kedy snáď pri každej chalupe rástli ľaliovky, floxy, nezábudky, nevädze, maky, margaréty, zvončeky, chryzantémy, astry a mnoho ďalších.

Aromatické bylinky odpudzujú hmyz. Pamajorán, materina dúška, šalvia, kocúrnik, yzop, palina, tymián, medovka, mäta, levanduľa - to sú tak nenáročné vytrvalé bylinky, čo rastú snáď všade. Rada sa nimi obklopujem. Sadím ich všade tam, kde je suchá a vyprahnutá pôda, kde by sa iným rastlinám veľmi nedarilo. Odmeňujú sa mi krásne prevoňanou záhradou a nekonečným množstvom farebných kvetov.

Zaujímavé je aj to, že som u nás nikdy nenašla kliešťov, hoci je naša záhrada prerastená zeleňou.

Tiež rada experimentujem a sadím nové rastliny, ktoré sa tu u nás až tak bežne nepestujú. Skúmam, aký môžu mať pre nás a pre záhradu význam.

Máme tu veľmi suchú pôdu a pre jej zúrodňovanie ma nadchla napríklad jednoročná lupina biela a lupina úzkolistá. Rastie aj v miestach, kde by nič iné nerástlo. Má neskutočne hlboké korene, ktoré viažu dusík, takže vylepšuje kvalitu pôdy, pekne kvitne a ešte má jedlé semená.

Hoci sa na náš pozemok dostávajú ďalšie a ďalšie kvety aj dreviny, snažím sa o to, aby sa invazívne nešírili po okolí. Tým by napáchali viac škody ako úžitku.

Stále viac sa však presviedčam, že čím je záhrada pestrejšia, kde stále niečo kvitne, tým je oveľa zdravšia.

kvetinový záhon

Ilona Malková
Autor článku
Ilona Málková (Chotěboř) - FB Permakultúrna záhrada plná života

Príroda ma fascinuje celý život. Odmalička som v nej všetko sledovala, skúmala, niečo pestovala. Ani by som nevedela žiť inak, než byť obklopená prírodou. Cítiť jej neskutočnú silu, vidieť zázraky čo dokáže. Žijem si svoj vysnívaný život v zrube s veľkou rodinou a záhradou. Miesto, ktoré zúrodňujeme od roku 2005 bolo vyčerpané, suché, kamenisté. Veľa nás však naučilo. Ešte viac sa ponoriť do prírodných zákonitostí a s citom s nimi spolupracovať. Bohato sa nám to vracia nielen v podobe krásnej úrody, ale aj z úžasného pocitu, že vraciame do tohto miesta život. Úrodná živá krajina, to je to najväčšie bohatstvo, ktoré tu môžeme pre svoje deti zanechať. Svoje poznatky a skúsenosti si nechcem nechať iba pre seba, ale šírim ich ďalej.