Prírodniny TIPY pre úspešný výsev a silné priesady

Zdravé a silné priesady sú nepochybne základom bohatej úrody. Len odolné rastlinky so silným koreňom odolajú súčasným suchám a návalom škodcov. Dopestovať takéto zdravé priesady je umenie, avšak organické substráty a hnojivá tomu zaručene pomôžu.

Pozrime sa na pár produktov, s ktorými máme veľmi dobré skúsenosti a aj naši zákazníci si ich chvália.

Substrát na výsev:

Semienka vysievame do špeciálnych substrátov na výsev. Tieto substráty obsahujú menší podiel hnojiva, ako klasický substrát. Rastlinky po vyklíčení získavajú prvé živiny so semienka a dodatočné hnojivo by im skôr ublížilo.

Z ponuky organických substrátov na výsev odporúčame:

Gazdovský substrát na výsev od Slovenskej spoločnosti VermiVital.

Gazdovský substrát na výsev

Biobizz Light Mix je výsevný substrát od španielskej spoločnosti Biobizz.

Biobizz Light Mix - kúpiť

Tieto výsevné substráty môžete použiť napríklad na výsev papriky, výsev paradajok a inej zeleniny.

Substrát na priesady:

Keď majú sadeničky 3-4 pravé listy, presadíme ich zo substrátu na výsev do substrátu na priesady. Substrát na priesady je už klasický záhradnícky substrát. Obsahuje dostatok živín pre silný rast sadeníc. Napriek tomu, zeleninu extra náročnú na živiny, ako napríklad paprika alebo paradajka, je dobré ešte dodatočne prihnojovať.

Z ponuky organických substrátov na priesady odporúčame:

Gazdovský substrát je záhradnícky substrát od Slovenskej spoločnosti VermiVital. Obsahuje vermikompost a je bohatý na NPK.

Gazdovský substrát

Biobizz All Mix je prémiový záhradný substrát, jedinečný svojím zložením. Obsahuje rašelinu, vermikompost, mykorhízne huby a perlit. 

Biobizz All Mix

Tieto záhradnícke substráty sú vhodné pre pestovanie papriky, pestovanie paradajok a pestovanie všetkých druhov zeleniny.

Hnojivá na priesady:

Pestovanie priesad sa stane dobrodružstvom, ak im doprajete dodatočnú dávku hnojív. Prečo hnojiť priesady, keď už substrát obsahuje hnojivo? Záhradnícke substráty sú univerzálne, preto to s dávkou hnojiva nepreháňajú. Zelenina náročná na živiny potrebuje dodatočnú dávku hnojiva pre silný rast. 

Z ponuky organických hnojív na priesady odporúčame:

Biobizz Bio Grow je organické hnojivo bohaté na NPK a minerály. Je to veľmi obľúbené hnojivo.

Biobizz Bio grow

Hnojík je organické NPK hnojivo s repelentným účinkom na väčšinu škodcov. Hnojenie a ochrana v jednom - úžasné! :)

Hnojík

Rokohumin Zelenina je organické hnojivo od Slovenskej spoločnosti Rokosan. Obsahuje NPK, minerály, humínové kyseliny.

Rokohumin Zelenina

Pestovanie priesad jednoducho a s radosťou:

Verím, že vám tento výber produktov pomôže v novej pestovateľskej sezóne. Správna starostlivosť a dostatok živín je základom bohatej úrody. Veľmi sa teším, že na Slovensku máme dostatok organických produktov, ako sú hnojivá a prípravky proti škodcom. Aj vďaka nim je pestovanie jednoduchšie a prináša viac radosti z rastu zeleniny a bohatej úrody.

 

Ľubomír Varga
Autor článku
Ľubomír Varga (Trstín)

Práca na záhrade je pre mňa dobrodružstvom, kde sa dá každý deň vymyslieť niečo nové, niečo vylepšiť. Či už sa to týka zúrodnenia pôdy, starostlivosti o rastliny alebo podporu biodiverzity, práce na záhrade sú proste super. Na našej záhrade sa už pár rokov venujem permakultúre, ktorá je pre mňa nadšením, aj únikom od bežnej práce :)