5 zaujímavostí pri používaní ekologických hnojív

#biodiverzita,#eko záhrada,

ekologické hnojivo

V dnešnej dobe sa nevyhneme téme ohľadne používania organických a anorganických hnojív. Výrobcovia syntetických hnojív sú veľkou konkurenciou prírodným alternatívam.

Existujú fabriky, vyrábajúce zmiešané hnojivá s obsahom syntetických a prírodných zložiek. Kombinácia 2 typov zložiek zvyšuje úrodnosť pôdy a podporuje rýchlejší rast rastlín.

Poznáme aj také, ktoré sa zamerali na organické hnojivá, pretože sa chcú správať udržateľne voči prírode. Pri tejto činnosti získavajú nespočetné množstvo výhod. Prečo sa ekologické alternatívy tešia obľube? O tom vám povieme v nasledujúcom blogu.

Organické hnojivá znižujú environmentálne zaťaženie

Organické hnojivá na rozdiel od syntetických vám nepoškodia vaše pestovateľské úsilie, keď sa použijú v nadmernom množstve. Ekologické alternatívy hnojív sa totižto používajú v oveľa menších množstvách ako tie syntetické.

Aplikujú sa priamo do pôdy napr. vo forme hnoja, ktorý nepoškodzuje rastliny. Tie syntetické majú väčší dopad na prostredie, pretože prenikajú do vrstiev zeme a znečisťujú podzemné vody, teda pitnú vodu.

U organických hnojív k takýmto prípadom nemôže dôjsť. Rastliny ich dokážu prijať v rozpustnej forme a čo nevládzu prijať rozložia mikroorganizmy žijúce v pôde. Vytvára sa tak humus a pôda sa zúrodňuje.

Prirodzené ozdravenie pôdy

Keďže pôda je prirodzene bohatá na živiny, ktoré pochádzajú z organických látok, z toho nám vyplýva len pozitívny výsledok. Keď sa do pôdy pridá viac organických látok, zvýši sa jej úrodnosť a schopnosť zadržiavať vodu.

Ďalej sa v pôde vytvoria priestory, cez ktoré pôda a jej spoločenstvo môžu dýchať, a v pôde sa zbytočne nevytvára priestor pre hnilobné procesy, ktoré by mohli ohroziť kvalitu pestovaných plodín.

Vďaka zvyšujúcej sa organickej hmote sa eliminuje erózia pôdy. Pôdu je teda možné opakovane používať a nemusíte sa báť, že keď pozbierate plodiny a rok tam opätovne niečo zasadíte, že jej znížite úrodnosť.

Udržateľné používanie ekologických hnojív

Pri použití organických hnojív, ich živiny neskončia v zásobárňach vody, čo znamená menší alebo skoro žiadny proces eutrofizácie vody. Voda sa neznečisťuje, je naďalej pitná a schopná udržiavať pri živote svoje spoločenstvá.

Ako sme spomínali vyššie, pôda je aj naďalej vhodná na používanie rôznych poľnohospodárskych činností, na tzn. udržateľné pestovanie.

Pri aplikácii priemyselných hnojív sa zvyšuje riziko, že pôda už nebude vhodná na opätovné použitie. Prebytočné živiny sa vyluhujú do vôd a spustia celý rad environmentálnych rizík.

Značné ekonomické výhody

Určite je vám zrejmé, že organické veci, sú ľahšie dostupné a sú skoro zadarmo. Veľa farmárov investuje svoj čas radšej do týchto typov hnojív, pretože ich majú hneď po ruke. Napríklad taký hnoj je dostupný hneď v 2 variantoch: rastlinného a živočíšneho pôvodu.

  • rastlinný organický hnoj zahŕňa rozložené časti rastlín, dostupné aj z kompostu a hnoj zložený zo slamy
  • živočíšny organický hnoj obsahuje rozložené organické časti živočíchov - kosti (zdroj vápnika a draslíka,) a produkty látkovej výmeny hospodárskych zvierat (močovka, maštaľný hnoj)
Na čo netreba zabúdať pri používaní ekologických hnojív?
  • pôsobenie ekologických hnojív je rovnomerné, ale relatívne pomalé
  • ich používanie je závislé na faktoroch prostredia - na dostupnosti mikroorganizmov v pôde a atmosférických podmienok pôdy
  • nahromadené a dodané živiny pôda spotrebuje za vegetačné obdobie - rok čo rok je potrebné pôdu zas vyživiť
  • používanie pevného hnoja, nie každému vonia a je fyzicky náročné
  • pri nesprávnom skladovaní a používaní organického hnoja, môže dochádzať ku kontaminácii pôdy - uvoľneniu patogénov škodlivých pre rastliny a zdravie človeka

Ak vám môžeme poradiť, kontaktujte osvedčených výrobcov, ktorý používajú technológiu kombinácie organických hnojív a látok minerálneho pôvodu. Eliminujete riziko nepriaznivého vplyvu na životné prostredie.

Autor článku
Dominika Lefková

Vyštudovala som ekológiu a ochranu biodiverzity vo Zvolene. Mojou veľkou vášňou je skúmanie sveta interiérových a exteriérových rastlín a ich pestovanie. Milujem farby a slnečné dni, nesú v sebe nádej a úsmev. Vo voľnom čase sa venujem čítaniu kníh, turistike a kreatívnej tvorbe - skladám hudbu a piesne. Aj prostredníctvom týchto blogov chcem šíriť osvetu o tom, aké sú pre nás dôležité fungujúce a prirodzené vzťahy v prírode.