Ekologické filmy, ktoré nás zaujali

#biodiverzita,#globálne problémy,

ekologické filmy

Prinášame vám zoznam filmov s environmentálnou tematikou, ktoré sa nás v poslednom čase dotkli. Filmy, ktoré nepoukazujú len na problémy súčasnosti, ale prinášajú aj riešenia.

Z farmy na tanier (Before the plate), 2020

Ako bežný spotrebiteľ sa v reštaurácií stretnete s už pripraveným jedlom. Ale aká je jeho cesta? Koľko ľudí a zdrojov bolo využitých napríklad na tak obyčajnú vec akou sú hranolky?

Hlavný šéfkuchár John Horne z reštaurácie Canoe v srdci Toronta sleduje procesy moderného kanadského poľnohospodárstva. Film je plný rozhovorov s poľnohospodármi a odborníkmi z odvetvia, za účelom zistenia, odkiaľ pochádza naše jedlo. Nielen, že je dokument veľmi poučný, ale prekypuje aj krásnymi zábermi. Tento film rozhodne zmení každého pohľad na úlohu poľnohospodárstva a prírody v živote.

Odkazy, kde si môžete film pozrieť, nájdete na oficiálnej stránke filmu.

z farmy na tanier

David Attenborough: Život na našej planéte (David Attenborough: A life on our planet), 2020

Must-see dokument, teda ak ste ho náhodou ešte nevideli :). Výpoveď o našej planéte očami 94-ročného Davida Attenborougha. Človeka, ktorý svojou životnou cestou definoval samotný pojem prírodných dokumentov.

Krásne zábery nedotknutej prírody, ktoré Attenborough navštívil v minulosti, strieda nie tak lichotivá prítomnosť. Je tento dokument nekrológom našej planéty? Ukážkou toho, že sa rútime do priepasti, z ktorej nie je návratu? Možno. Stále je však nádej na záchranu. Riešenia, ako na to, nájdete aj v tomto dokumente. Vizuálne, technicky a hudobne kvalitne spracovaný počin, ktorý v každom človeku zanechá obrovskú stopu.

Dokument si môžete pozrieť na Netflixe.

život na našej planéte

Ľad v ohni (Ice on Fire), 2019

Profesionálne natočený dokument, ktorým nás sprevádza Leonardo DiCaprio. Film sa pohráva s otázkou: „Dajú sa zmeny klímy zvrátiť?“ a predkladá spôsoby ako veľmi zrozumiteľným spôsobom.

Dokument otvára kritický dialóg o tom, nad čím musíme práve teraz rozmýšľať a čo musíme urobiť, aby sme zmeny spomalili alebo úplne zastavili. Nie je tak depresívny, ako mnoho dokumentov s podobnou tematikou. Tým, že sa stretávame s výpoveďami vedcov a ich riešeniami. Tým, aký je pragmatický, ale zároveň vyvoláva pocit spoluzodpovednosti každého jednotlivca, dáva nádej, že ešte nie je neskoro.

Dokument si môžete pozrieť na HBO GO.

lad v ohni

2040, 2020

Tento dokument má výnimočný prístup. Ukazujú nám budúcnosť, ktorú by sme mohli mať, keby už dnes konáme s ohľadom na stav našej planéty. Pretože budúcnosť je teraz.

2040 prináša praktické riešenia problémov životného prostredia s nádejou, že dcéra režiséra filmu, Damona Gameau, bude žiť v lepšom svete, bez katastrof spôsobených zmenou klímy. A o to nám predsa všetkým ide. O to, aký svet zanecháme pre ďalšie generácie. Gameau sa stretáva inovátormi a priekopníkmi z rôznych oblastí. Na základe ich odborných znalostí sa snaží nájsť najlepšie dostupné riešenia a zlepšiť tak zdravie našej planéty. Ak Vám teda záleží na ostatných a na zdraví planéty, určite si tento dokument pozrite.

Odkazy, kde si môžete film pozrieť, nájdete na oficiálnej stránke filmu.

2040

Zac Efron nohami na Zemi (Down to Earth with Zac Efron), 2020

S nadhľadom podaný dokument so Zacom Efronom, ktorý cestuje po svete s Darinom Olienem. Spolu zisťujú, ako žiť zdravo a udržateľne.

Každá časť sa zameriava na jeden problém a následne aj súvisiace riešenia. Seriál nie je náročný, dalo by sa povedať, že to je cestopis s hlbším významom. Ak hľadáte komplexne a krásne natočený dokument o svete alternatívneho stravovania a hľadaní riešení problémov moderného sveta, Down to earth vás určite zaujme.

Dokument si môžete pozrieť na Netflixe.

nohami na zemi

Marianna Lutková
Autor článku
Marianna Lutková

Ako vyštudovanú environmentálnu manažérku ma život odvial ku grafickému dizajnu. Som preto rada, že sa môžem spolupodieľať na projekte, ktorý má za cieľ šíriť myšlienky udržateľného životného štýlu.